Tasuta transport Eestis - ostule üle 100 EUR!

Pitsi kudumise tarvikud

Postitatud mai 22 2023

Tänu Haapsalu Pitsikeskuse raskele tööle on viimase 10-20 aastaga pitsikudumine muutunud vägagi populaarseks nii Eestis kui ka välismaal. Nii ka meie poes käiakse tihti otsimas pitsikudumise tarvikuid ja materjale.

Siinkohal tahakski jagada veidike nõu sobivate tarvikute soetamiseks pitsi kudumise jaoks. Need soovitused võivad abiks olla nii algajale Haapsalu räti/salli kudujale, kui ka sellele, kes soovib lihtsalt pitsi kudumisel kätt proovida. Suurema osa nendest tarvikutest leiate ka meie poekesest :)

Lühikesed vardad, 14cm – pitsi põhiosa kootakse üldiselt väga lühikeste puidust varrastega.

Kuna lõng on imepeenike, siis isegi 200-300 silmust on päris kerge lühikese varda peale ära mahutada. Sel moel on ka mugavam oma kudumit kaasas kanda. Vardad saab lõnga kera sisse ära peita, et vältida nende võimalikku murdumist.

Alternatiivina on võimalik kasutada ka sukavardaid. Kuid sellisel juhul tuleks kindlasti kasutada ka varda otsikuid, et silmused ei libiseks varda teisest otsas maha. Sellisel juhul on sul ka alati varu varras olemas kui üks peaks katki minema.

Varda jämedus valitakse vastavalt lõnga jämedusele ja kudumise tihedusele vahemikus 2.5-3.5mm. Kui oled väga tugeva käega kuduja, siis võta pigem jämedam varras. Kui oled aga lõdvema käega kuduja, siis vastupidi väiksema suurusega varras. Lõpptulemusel peaks kudum jääma õrn ja hõre.

14cm vardad

20cm vardad

 

Pikk jäme varras – silmuste loomiseks kasuta alati vähemalt 1 nr võrra jämedamat varrast ning Haapsalu räti äärepitsi jaoks võid kasutada isegi 2 nr võrra jämedamat varrast. Nii tagad äärepitsi elastsuse, et ta ei hakkaks venitamise ajal kiskuma.

Ringvardad – äärepitsi kudumiseks on võimalik kasutada nii pikki kudumisvardaid, kui ka ringvardaid. Tänapäeval paljud eelistavadki kasutada just nimelt ringvardaid. Varda suuruseks vali sama nr nagu oli põhi osa kudumisel.

 

 

Haapsalu äärepitsi nõel – kuna aeg liigub edasi ning tehnoloogia areneb, siis tänapäeval on võimalik endale soetada äärepitsi õmblemise nõel. See on pikk peenike nõel, mille otsas väike pallike. Seda on mugav kasutada, et nõela ots ei läheks lõnga kiudude vahelt läbi. Selline nõel võib kasuks tulla ka muude kudumite puhul, nt lõnga otste peitmiseks või detailide kokku õmblemiseks. Alternatiivina on aga võimalik kasutada jämedamat tömbi otsaga nõela.

 

 

Raam – ja muidugi see kuulus raam. Mitte ükski pitsteos ei saa lõplikult valmis ilma venitamise ja viimistlemiseta. Kui sul on plaanis pitsikudumisega, eriti Haapsalu räti/salli kudumisega tihedalt tegelema hakata, siis soovitan soojalt muretseda endale pitsi venitamise raam. See on küllaltki suur investeering, kuid pikemas perspektiivis aitab aega ja närvi kokku hoida.

Raami võib ka ise valmistada. „Pulkade vahe võiks olla 2-2,5cm ja raamiliistu laius alla 4-5cm. Kahele raami liistule tuleks puurida naelte vahele augud, nii saab raami suurust naelte abil reguleerida.“ (väljavõte raamatust Koome Haapsalu salli).

Kui ei ole võimalik raami osta või ise teha, saab kasutada järgmiseid variante:

  • Madratsi peal venitamine – madrats tuleb katta voodilina või muu suure kangaga. Räti saab venitada nööpnõelte abil madratsi külge.
  • Paks vaip – sama moodi nagu madratsi puhul.
  • Kudumite pingutusmatid (müüakse käsitöö tarvete poodides)
  • Laste vahtkummist põrandamatid (võib leida Prismas, Maximas või laste poodides)

Loodetavasti on nendest nõuannetest abi ja sul tekkis isu proovida pitsi kududa.

 

Siin on mõned mainitud tarvikud, mida võid leida meie poest:

Haapsalu salli nõel: https://mttlcj1nsxyrzpz4-25032359970.shopifypreview.com/collections/haapsalu-salli-viimistlusnoel/products/haapsalu-salli-viimistlusnoel

Vardad: https://mttlcj1nsxyrzpz4-25032359970.shopifypreview.com/collections/vardad/vardadc

Varda otsikud: https://mttlcj1nsxyrzpz4-25032359970.shopifypreview.com/collections/varda-otsiku-kaitse/vardakaitsec

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Allikad: Siiri Reiman „Koome Haapsalu salli“

Kommentaarid

0 Kommentaarid

Jäta kommentaar